Leivonta,  Suolanen,  Yleinen

Ruisleipä juureen tehtynä

Korhosen ämmällä on ollu kesän kehitystehtävänä aijjon, juurenleivotun ruisleivän opettelu. Tässä hommassa on auttana Puukarin Pysäkin Anni Korhonen, mestarleipur ja kätevä emäntä toisessa polovessa. Korhoska kävi kesäkuussa paripäivvee olemassa Puukarin Korhoskan oppilaana, ja hyvät vinkit saihhii, tässäpä juan ne ja omat huomijot teillehhii.

Puukarin Pysäkin leivän juuri on kulukena suvussa jo usseemman sukupoloven.

Ruisleivän teko-ohje (2-3 kpl) sähköuunissa.

Kuivatulla juurella

1.päivä
50 rammoo kuivattua luomuleivän juurta
2,5 dl lämmintä vettä
1 dl ruisjauhoja

Tee itse juuri:

1 . päivä
50 rammoo luomuruisleipää hienona murusena
2,5 dl lämmintä vettä
1 dl ruisjauhoja

Murenna kuivattu leivänjuuri / ruisleipä lämpimän veden joukkoon ja sekoita voimakkaasti vispilällä. Kuivatun leivänjuuren/ruisleivän täytyy liuveta hyvästi veden joukkoon. Lissee ruisjauhoja voimakkaasti sekoittaen. Jatka ”taikinavellin” vatkaamista noin puolen tunnin vällein muutaman tunnin ajan, että leivänjuuri ”herää”. Taikinajuuren pinnalle pitäisi ilmestyä kuplia, eli taikina alkaa käymään. Taikinakulho kannattoo pittee mahollisimmen lämpimässä paikassa, esim lattijalämmityksen piällä tahikka pannuhuoneessa. Suojjoo liinalla ja jätä yöksi tekeytymään.

2. päivä

Kuivattuun juureen tehdyn juuren voi leipoa seuraavana päivänä, jos teit juuren ruisleivästä, anna juuren hapattua vielä toinen päivä. Juurta voi sekoittaa välissä. Jos tuntuu, että juuren käyminen lakkaa (kuplavaahto häviää pinnasta ja juuri on vain velliä), eipä hättää. Lisää ruokalusikallinen vettä ja ruisjauhoa tai hiukan lisää ruisleipämurua, sekoittele välillä ja huolehdi että juuri on tarpeeksi lämpimässä paikassa, niin kyllä se lähtee vielä käymään. Jos juuri taas haisee hyvin etikkaiselle, on se pilalla ja kannahtee alottaa alusta.

2. päivä / 3.päivä

1,25 litroo lämmintä vettä
n. 1,4 killoo luomuruisjauhoja
1-2 rkl suolloo

Hämmennä juurta ennen veden lisäystä. Lisää vesi ja sekoita voimakkaasti. Lisää osa jauhoista (n. 400 rammoo) ja sekoita, anna vellin olla lämpimässä paikassa pari tuntia. Pinnalle pitäisi muodostua kuplia, eli näjet että juuresi toimii. Lisää loput jauhoista pikkuhiljaa. Siirry alustamaan käsin, kun puuhaarukalla sekoittaminen muuttuu raskaaksi. Varo kuitennii ettei taikinasta tule liijan paksua ja kovvoo, koska silloin leivät on vaikea suaha kohhoommaan. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia. Tie sitten taikinaan pieni painauma kämmensyrjällä ( vanhakansa teki ristin, taikina siunattiin), jotta näjet millonka taikina on kohonnut riittävästi. Kun painauma on kohonnut melkein näkymättömiin, on taikina valamista leivottavaksi. Taikinan kohhoomisseen kannattaa varata riittävästi aikkoo, ainahhii tunti. Älä hättäile, lorvimalla hyvä tulloo.

Ruisleivän tekkoo Puukarin Pysäkillä.

Leivo taikinasta paksuja limppuja tahi ohuita reikäleipäsiä. Käytä leivontaan ruis-vehnäjauho seosta, niin leivät suavat kauniin ”ruismarmori” pinnan.  Kohota valamiita leipiä taas noin 30-45 minnuuttia, pistele niihin huarukalla tahi veitsellä reijät, jotta paistuessa kuoren alle ei muojostu ilmataskua. Paista leivät pellillä ilman leivinpaperia, ripottele pellille ruisjauhoja jotta leivät eivät tartu kiinni. Paista leipiä ensin 250 asteessa 15 minuuttia, laske sitten lämpö 225 asteeseen ja paista noin tunti.

Äläpä lannistu jossei enmääsellä kerralla onnistu! Emännällä onnistu vasta viijes kerta, niinkkii kätevä kun ämmä onnii! Tärkiintä on, jotta on ilosta mieltä ja joka vaihheen jälkkee anttoo leipätaikinalle tarpiiksi aikkoo, rauhassa ottoo niin hyvä tulloo.

Seuraavat leivontakerrat:

Seuraavaa leivonta kertoo varten jätä taikinaa leivonta-astijan reunoille ja laita astijan päille liina. Säilytä astiaa kuivassa ja viileässä paikassa, ja seuraavalla kerralla kun alat leipommaa, lissee vuan vesi ja juuri herree henkkiin. Voit myös ottaa taikinasta nöttösen pakkaseen juureksi. Eli kun kun siulla on juurta valmiina, lissee astijaan:

1,25 litroo lämmintä vettä
n. 400 rammoo luomuruisjauhoja

Sekoita voimakkaasti puolen tunnin välein muutaman tunnin ajan. Jätä yöksi lämpimään paikkaan tekeytymään. Seuraavanan päivänä alusta loput jauhot (n.kilo) taikinaan, leivo ja nauti!

Korhosen ämmän esmänen onnistunu ruisleipä, oma vauva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *